Just a place for me to write whenever i feel like writing. Mainly about things and issues around me....and of course...my passions.


Monday, 1 August 2011

Pembuka Ramadhan tahun ini.....

Pagi ni jam 4 pagi telefon hamba berbunyi.....sapo la pulak buat wake up call sahur awal2 pagi macam ni. Rupa-rupanya my maid call nak mintak tolong. Budak pompuan yang dia cerita dulu tu dah bersalin. Baby baru terkeluar, uri tak keluar lagi...."ni nak buat camana buk???" Pepagi buta hamba jadi operator call centre 999. Suara baby melalak kuat....well, at least tau lar baby dia ok. Hamba suruh sapa2 pg cari kereta ke teksi ke hantar mak and baby pegi hospital. Nak harap hamba yang pegi masuk sarang diorang tu tidak ler.....takut!!

After a few minutes hamba call balik, this time uri dah keluar dan tali pusat dah ikat. Risau about the hygiene, hamba tak bagi potong tali pusat sebelum sampai hospital. Dalam 4.50 am baru diorang dapat teksi and bawak pg klinik swasta but the clinic assistant suruh pg hospital pasal doktor takde kat klinik.

Pagi tadi kat opis ingat dah abih dah, tetiba my maid call lagi.....mintak tolong carikan mother n baby kat mana.....depa hantar jer, tak tau admit pg mana. Hamba pun pick up the phone, trace pulak kat mana wadnyer.....lepas tu siap jalan kaki pg maternity ward pasal "cousin" yang bawak barang mak baby tu xleh naik....belum waktu melawat. 

Sampai kat wad tengok baby yang baru lahir tu....tembam dan ada lesung pipit plak tu. Depa rupanya masuk wad sehelai sepinggang!! Kesian tengok baby tu, hamba pun turun tangga 2 tingkat belikan diapers and toiletries.  Mak baby diam jer tengok anak dia melalak.....satu kerja plak hamba nak mengajor dia bagi breastfeeding. Seronok tengok budak tu menyonyot.....adeh, teringinnya nak ada baby!!!!!!!!!

Dengan pengalaman buruk hamba dengan Indon2 ni....hamba tak tau lar kenapa sanggup plak hari ni tolong depa lagi. Tak kenang tu lain cerita...siap gigit kita balik entahnya. Well, I guess sebab it involve one small creature yang suci dan tak berdosa.....comel plak tu, baby girl lagi!!!!! Kalau bukan kerana faktor waktu yang tak sesuai....hendak jer rasanya hamba ambik baby tu....mak dia pun katanya ada niat nak bagi kat orang......

Setiap apa yang terjadi ada ketentuannya. Setiap bayi yang lahir ada rezeki masing-masing. Harap dia sihat and membesar dengan baik....
There she is......
 ~~~~~~~~~~~~~~~*~~~~~~~~~~~~~~~

1st day Ramadhan 2009 disambut sayu sebab my grandmother meninggal malam sebelumnya
1st day Ramadhan 2010 disambut dlm kerisauan coz hubby kat wad kena operation kakinya patah
This year......I'm smiling looking at this little girl....

1 comment:

  1. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Transport Chairs

    Keep Posting:)

    ReplyDelete