Just to share my fermentation project....hahahahaha....buat roti ler apa lagi...release tension balik dari kerja....
Chocolate cinnamon roll
(resepi asal ambik kat sini http://allrecipes.com)
Bahan-bahan
- 3/4 cawan susu (full cream lar sedap)
- 1/4 cup mentega/margerin (suhu bilik yer)
- 3 1/4 cawan tepung serba guna
- 1 peket yis segera (hamba pakai Mauripan)
- 1/4 cawan gula putih
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 cawan air
- 1 biji telur
- 1 cawan gula perang
- 1 sudu besar serbuk kayu manis
- 1/2 cawan mentega/margerin (yang lembut yer)
- 2 sudu besar serbuk koko
Cara-cara
- Panaskan susu sampai berbuih dan tutup api. Masukkan mentega dan gaul sampai cair. Tunggu sampai suam.
- Gaul 2 1/4 cawan tepung, yis, gula dan garam dalam dalam mangkuk besar. Campur air, telur dan campuran susu tadi, gaul rata. Tambah lebihan tepung sikit-sikit sampai doh boleh ditarik (doh dah tak lekat kat mangkuk). Uli doh dalam 5 minit (masa ni boleh release tension, tenyeh jer doh tu!!!)
- Tutup doh dengan kain lembab dan biar naik dalam 10 minit......(this is my favorite moment...baunya sungguh menenangkan...)
- Gaul gula perang, serbuk kayu manis, serbuk koko dan mentega dalam mangkuk kecil.
- Bila doh kembang, tumbuk-tumbuk sampai kecut semula (release tension lagi). Kemudian gelek doh menjadi empat segi (lebih kurang 12 x 9 inci). Sapu rata campuran gula tadi. Gulung rapat dan cubit untuk lekatkan. Potong doh kepada 12 bahagian sama besar dan susun dalam dulang bakar (sapu minyak sikit dulu yer). Tutup dan biar naik dalam 30 minit. Panaskan oven 190 darjah Celcius
- Bakar 20 minit atau sampai perang
- Sejukkan dan makan!!!!....eehhh....nanti dulu...nak letak glazing tak??
No comments:
Post a Comment