Just a place for me to write whenever i feel like writing. Mainly about things and issues around me....and of course...my passions.


Tuesday, 26 April 2011

Alaaaa....you keja gomen...!!!!

To those who read The Star today mungkin terbaca article bertajuk "Some people penalised for work well done". Such a good one and mesti dibaca oleh semua pekerja-pekerja especially pekerja yang semangat dan berdedikasi macam hamba dulu-dulu. Huh...kenapa dulu-dulu jer??? What about now??? Baca lar the linked article, kot boleh paham kenapa....

Quoting few lines from the article:

"In an ideal world, we would all be rewarded and recognised for having the intellect and dedication to produce good results. In the frighteningly real world, there are many instances where we are just given more and more work with little or no added compensation; simply because we are efficient."

Masa mula-mula kerja dulu bapak segala semangatnya, nak tunjuk the best because I want people to believe in me. I'm willing to stay back, volunteer for whatever project, pegi meeting, outstation...dan bla..bla...bla...Lantak lar orang nak kata hamba ni kaki kipas ker, apa ker. After a while I feel the acceptance and feel that I belong as well as develop the sense of belonging. So berkobar-kobarlah bekerja untuk pengalaman sendiri, untuk nusa dan bangsa. Good when we feel appreciated. Hubby selalu tanya "apsal you jer yang dok handle this and that"....hamba jawab, "I accept the responsibility because I appreciate that my boss trust me and believe in me" and hubby komen balik..."alaaaa...you keja gomen...takde bezanya rajin ke malas". Betul rupanyer....

Time goes by and I become senior...and juniors coming in. Rupa-rupanya most of them dah paham konsep depa keja gomen, hamba antara yang tak sedar selama ni rupanyer. Keja jadi doktor gomen lagi ler best skang ni...naik pangkat by time promotion. Cukup waktu naik lar gaji dan pangkat. CPD point mana-mana boleh kejar. Pergi kursus takde kaitan dengan kerja pun boleh dapat CPD point. PTK tak payah pg exam, sign kehadiran kursus PTK tanpa attend kursus pun lepas jugak. Tiap-tiap tahun punya penilaian prestasi ikut ler budi bicara yang tukang bagi....itu pasal ada pekerja marvelous kat Hospital A dapat 80++ yang less marvelous kat Hospital B dapat 90++.....nyudahnyer yang lagi sesuai naik pangkat tak dapat. Kat tempat hamba ni lagi best, kita kena rajin every 5 years sahaja sebab kalau tahun ni dah dapat Anugerah Cemerlang, lagi 5 tahun xleh dapat dah....adeker patut??? Dah keja gomen....gitu ler....

So...nak jadi super worker ker nak jadi cam biasa-biasa jer? One super medical officer kat wad kena buat macam-macam procedure during on-call coz boss said "takkan nak suruh si C buat, I don't trust him lar..". Waaaa.....best lar si C dapat claim on-call tp takyah buat kojer. Bayangkan kat tempat kerja anda ada orang yang punch in and out tapi tak payah buat kerja sebab dikuatiri "incapable of doing it right"....tapi hujung bulan gaji sama, kalau dapat bonuspun...samajer. Kalau kat prebet dah lama kena sack tapi kamikan keja gomen...

Best tak alasan hamba untuk tidak lagi merajinkan diri??? Buat apa yang wajib sahaja. Masuk kul 7.30 pg, kuar kul 4.30 ptg. Baik balik rumah awal, boleh gak buat kek ker, masak apa2 patut. Entah ler, kerja ni adalah sumber rezeki kita nak bagi kat keluarga especially kat anak-anak yang nak membesar. Jadi diingatkan (kepada diri sendiri terutamanya)....ikhlaskan lah hati kerana Allah. InsyaAllah kalau kerja ikhlas, Allah bagi pahala ibadah kat kita.....takpelar tak dapat gaji lebih pun.......... :P








4 comments:

  1. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Ergonomic Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  2. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Wheelchair Transport

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  3. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Commode Reclining Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  4. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Lightweight Folding Wheelchairs

    Keep Posting:)

    ReplyDelete