Just a place for me to write whenever i feel like writing. Mainly about things and issues around me....and of course...my passions.


Sunday, 24 April 2011

Bagai menatang minyak yang penuh....

Episod suspen kali kedua sudah berlalu. Hamba mohon pada Allah, agar tiada lagi episod seperti ini. Gundah-gulananya hati ini hanya Allah yang tahu. Air mata keluar tak tertahan-tahan lagi. Bila tinggal sorang2 mula nak hujan jer rasa. Manalah tak hancur hati melihat Widad yang tak sampai sebulan kena operate dah sakit semula. Muntahnya dari air jernih jadi coklat ke hitam bercampur darah dan kemudiannya jadi hijau pekat. 

Waktu ni hamba teringat masa buat houseman kat pediatric. Seorang budak perempuan sebaya Widad asyik masuk wad sebab muntah-muntah. Oleh sebab terlalu kerap muntah, salur makannya berdarah (Mallory-Weiss tear). Budak ni masuk almost setiap bulan...in fact selang 1 minggu pun pernah. Sebagai houseman yang kerja rutinnya adalah tukang clerk and ambil darah, hamba lah yg mendengar keluh kesah ibunya. Bejaga siang malam jaga intan payung jantung hatinya. Masa tu bila lihat dia menitis air mata setiap kali anaknya muntah dan kena cucuk hamba tak rasa apa pun.....maklumlar penat kerja, mana sempat nak feel apa2. Sekarang baru rasa....Berapa lama agaknya masalah budak ni berlarutan. Masa hamba abih houseman, bdk tu dah di refer ke gastroenterologist.

Masa kita kecik2 dulu mak kita pun mesti sedih dan nangis jugak masa kita sakitkan, masa tu mesti jaga kita macam menatang minyak yang penuh.....tapi sebab kita kecik lagi mana kita nak ingat. Parents memang akan rasa sedih dan risau kalau anak kecik sakit...maklumler tengah comel. Bila besar sikit risau tetap risau tapi takde lar kot nak manja-manja sangat especially bila kerap sangat sakit. 

Satu patient yang hamba pernah jumpa masa kat wad surgical masuk wad like every other week....adhesion colic punyer pasal (post-appendectomy). Dah berapa kali buat operation release adhesion. Sepanjang entah berapa kali jumpa dia kat wad, tak penah jumpa parents dia pun. Hamba pernah disuruh refer dia kat psychiatrist sebab dah terlalu kerap sampai surgeon sangsi yang it is actually true. Tapikan...budak tu punya guling and vomiting memang really true kat mata hamba. Masa hamba contact mak dia, mak dia kata diorang dah tak larat nak layan sakit dia dah, sejak skolah rendah lagi macam tu. Ada pulak macam tu yer???? Agak-agak budak tu tension tak parents dia cakap macam tu. Memang lar masa kecik dulu jaga elok2 tapi dia tak ingat kot kenangan masa kecik dulu...yang dia ingat bila dia dah besar especially masa dia dah remaja....entah ler, tak reti dan tak layak hamba nak buat penilaian...Kita hanya mampu berdoa agar kita hidup lama untuk pastikan anak-anak kita dijaga dengan sempurna....dan berdoa juga agar anak-anak kita ingat dan kenang apa yang pernah kita lalui sepanjang membesarkan mereka. Semoga mereka sanggup menjaga kita sepertimana kita menjaga mereka.

Hamba berharap agar buah hati intan payung hamba ni tak ler kena sakit yang berpanjangan macam 2 kes diatas. Buat masa sekarang ni boleh lar hamba cakap yang hamba akan jaga macam menatang minyak yang penuh...masa akan datang?? Harap Allah tabahkan hati hamba, hubby dan anak-anak. My 2 older boys banyak berkorban untuk adik dia coz my time and energy banyak habis kat Widad lately. Semoga kami sabar dengan segala ujian yang akan datang.



Kepada keluarga dan kawan-kawan yang sudi berdoa dan memberi sokongan terima kasih diucapkan. Semoga Allah jauhi anda dari kesusahan dan kesakitan....Amin...



2 comments:

  1. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Wheelchair Transport

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  2. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Best Wheelchair For Heavy Person

    Keep Posting:)

    ReplyDelete