Just a place for me to write whenever i feel like writing. Mainly about things and issues around me....and of course...my passions.


Sunday, 3 April 2011

G-FORCE.........

Sapa tengok katun ni masa kecik-kecik?????
Dok sebut-sebut G-Force ni dari kecik lagi....but for the past few days baru paham benar-benar.....
Ape kebenda lar G-force ni yer..???? Ha....sila baca kat Wikipedia.... Secara ringkasnyer G-force ni  cause stresses and strains on objects, which are felt as weight. Hamba memang ada merasai increasing G-force sejak setahun dua ni....aouchhhh..!!!!  

Alkisah nak tulih pasal G-force ni sebab last Thursday and Friday the students of MPath (Forensic) had an educational visit to Institut Perubatan Penerbangan (IPP). Tujuan lawatan ialah untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan Aviation Medicine and dah tentu lar berkaitan dengan investigation of death related to aviation. Lepas lawatan terang hati sikit lar bila memikirkan balik berita-berita tentang nahas udara terutama yang melibatkan pesawat tentera kita. Most media akan highlight technical factors, pesawat substandard lar, too old lar, tak jaga betul2 lar...bla..bla..bla...Tapi bila dah tau sikit sebanyak baru boleh appreciate yang banyak faktor lain termasuklah human factors. Not saying that the crashed pilots make mistake but sometimes it is physiological factors, for example....the power of this G-force to cause unconsciousness. Dah tengok sendiri baru tau....lepas ni kalau ada kes death due to aviation crash hamba taular nak tengok apa...tapi Nauzubillah, harap-harap takde lar...

Selain pegi dengar lecture, dapat jugak ler menengok-nengok, menyentuh-nyentuh pesawat-pesawat yang ada kat hangar Unit Udara PDRM kat Sungai Besi. Gambar boleh amik tapi takleh share online ler atas sebab keselamatan, kang tak pasal hamba nak menjawab. Tapi kali ni pegi tak dapat terbang pun....dapat naik atas darat jer but at least merasa duduk dalam pesawat yang baru sampai....pergh, bau macam keta baru amik kat kedai lagi. During the first day kat Sg. Besi, merasa naik simulator helicopter yang ada kat Unit Udara PDRM tu....fuiyohhhhh, punyer lar canggih. Seronok tapi pening toksah cakap lar, nasib baik tak muntah. Dengan cockpit yang sempit macam tu tambah dengan macam-macam button yang ada....issshhhh....tabik lar kat pilot2 ni semua.
At the IPP, merasa tengok the hypobaric chamber and ejection seat tempat pilot2 ni berlatih. Masa kat Subang pulak dapat melihat sendiri the 'human centrifuge' tempat diorang berlatih menahan G-force....hamba yang tukang tengok saja ni pun rasa sesak nafas and seriau tapi tengok the fighter pilot tu dok gelak2 jer. Nasib kita ada all those heroes yang sanggup lalui semua tu. At least kot-kot nanti kalau perang (Nauzubillah) I know that we are in good hand. Kitorang actually diberi peluang gak kalau nak merasa tapi to those who know us tau lar saiz most of us ni macamana kan (cuba tengok gambar sebelah)....nak duduk dalam cockpit pun muat-muat jer....ehh...ada yang tak muat pun...hampir nak belaga perut dengan dashboard...maklumlah kami dah terlebih G-force.!!!! Nasib lar ada sorang abe yang agak kecik, dia sorang je lar yang merasa G-force tu so boleh ler dia bercerita dengan bangganya dapat naik mesin yang angkasawan Malaysia pernah naik tu........kami-kami yang lain ni cuma tengok je lar sambil berazam nak reduce the G kat waistline masing-masing.

It was a good trip and we had a good time including great lunch at Tupai-tupai (menambah G-emuk lagi). Thanks to sojar2 kat IPP and Unit Udara PDRM...........Nak pegi lagi!!!

5 comments:

  1. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Light Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  2. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Ergonomic Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  3. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Ultra Lightweight Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  4. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Best Wheelchair For Heavy Person

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  5. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Commode Reclining Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete