Just a place for me to write whenever i feel like writing. Mainly about things and issues around me....and of course...my passions.


Friday, 15 November 2013

Sekolah....sekolah....

End of 2013 school session. Wall FB penuh dengan gambar anak2 orang terima hadiah cemerlang. Result UPSR keluar, penuh juga post berkenaan result anak masing2. Banyak juga post nasihat2 supaya parents tak terlalu sedih kalau anak kurang cemerlang. Nasihat2 tentang betapa pentingnya untuk tidak merendahkan anak2, untuk tidak membandingkan anak2. Ada analisa kenapa ada anak2 kurang cemerlang, nasihat supaya parents tak kiasu dan tak kurang kritik tentang sistem pendidikan negara. 




I have 2 sons in primary school. They are among the good students, tidaklah the top of the class but excellent....terutama time rajin. Bila malas graf turun. My sons as I told most people, diorang skolah pondok. Nama jer lar private school tapi bukanlah seperti yang dibayang oleh makcik pakcik hamba kat kampung. Skolah kecik, facilities gitu2 jer, kelas pun sesak jugak tapi dah lama in business and dah hasilkan insan-insan hebat dalam akademik, akhlak dan sahsiah. Honestly, everytime pegi sekolah diorang hati rasa tenang, tengok muka guru2 rasa suka jer. Well, kadang2 ade jugak lar menda nak komplen tapi very little and forgivable. 



Seorang kenalan once told me, kalau hantar anak sekolah private macam ni jangan expect super excellent academic result. Betulkan target that we want our children to excel duniawi dan ukhrawi. Tapi biasa lar parents, before hantar anak2 masuk mana2 sekolah mesti nak tengok exam performance skolah tu ok ker tak? Salah ker camtu? Parents always want the best for their children. Ada this one person asked me, "kenapa doctor tak hantar sekolah biasa, tak percaya sistem kerajaan ker?". Takde kena mengena dengan sistem sebab sama jer pun but I have option to send my sons to a school with "controlled" environment. So far so good. Xde hajat nak tukarkan masuk skolah gomen bila darjah 6 nanti just to make sure he score 5A and ada peluang pg boarding school. Errrr...ada lagi ker UPSR nanti? or dah tukar nama?  


Ketua nasyid....


Next year I'm going to send another one to the same school. Alhamdulillah he passed the "entrance" exam. Risau jugak dia tak lepas dengan keadaan dia macam tu. (read: Coping with Widad) Cuma risau mampukah cikgu beri lebih perhatian pada dia, mampukah cikgu mencari jalan supaya dia boleh seiring dengan murid-murid lain. Is it necessary for me to provide a letter from his pediatrician or therapist? I talked to someone from JPM this morning and she said teachers are trained to recognize children with problem and they have ways and means to help the child. Well, tu cikgu skolah gomen. They're trained dalam bidang perguruan. Camana lar cikgu2 skolah ni yer. I hope mereka bersabarlah nanti nak menunggu Widad menulis each and every letter sebagaimana cikgu Tadika dia bersabar. Dan ummi dan ayahnya ni harap-harap bersabarlah kalau he cannot achieves what have the brothers achieved. Melihat dia habis sekolah Tadika dengan report card berderet2 A pun dah sangat2 bersyukur berbanding dengan apa yang dijangkakan lebih 6 tahun dulu. Huh....sebak....


"I have a bicycle. The color of my bicycle is red and blue."


3 comments:

  1. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Lightweight Wheelchairs

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  2. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Recliner Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  3. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    KP 10.3 Power Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete