Just a place for me to write whenever i feel like writing. Mainly about things and issues around me....and of course...my passions.


Tuesday, 28 June 2011

....keret....

                                                          
 Carrot dalam Bahasa Melayu ialah lobak merah, dalam bahasa scientific ialah Daucus carota subsp. sativus. Widad's physiotherapist cerita kat hamba anak dia darjah satu jawab exam tulis "keret" pasal tak tau Bahasa Melayu panggil apa. Lebih kurang macam classmate Khalish yang jawab "buah bintang" instead of belimbing besi. Bahasa sekarang ni dah bercampur baur.....banyak sangat pinjam bahasa lain...

This time bukan nak cerita pasal bahasa tapi nak cerita pasal carrot. Hamba suka makan carrot. Minum carrot susu pun suka...kek carrot lagi lah suka. The nutty texture and taste plus creamy n slightly sour frosting....ermmmm yummy...yummy. So Monday baru ni try lar buat carrot cake, nak makan puas2. Hubby dah pesan, kalau dia ngan anak-anak tanak makan jangan marah pasal diorang agak 'allergic' dengan species sayur-sayuran ni (I called then carnivore). True enough, Shah and Khalish makan sikit jer....tapi hamba rasa kalau tak bagitau dalam tu ada carrot mesti diorang boleh telan kot. Anyway, Widad makan dengan banyaknya....
My carrot cake
This is the recipe...(resepi asal dari allrecipes.com )

Carrot Cake

4 biji telur
1 1/4 cawan minyak sayuran (hamba guna canola oil)
2 cawan gula putih
2 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung serba guna
2 sudu kecil baking soda
2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil serbuk kayu manis (optional-hamba tak letak pun)
3 cawan lobak merah yang diparut
1 cawan kacang pecan/walnut yang dicincang (hamba pakai walnut...pecan macam ada pahit2 sket)
Untuk frosting...

1/2 cawan mentega (lembutkan dulu)
8 ounces cream cheese, (lembutkan dulu)
4 cawan gula icing (hamba guna 2 1/2 jer....too sweet lar 4 cawan)
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara
  1. Panaskan ketuhar 175 degrees C.
  2. Pukul telur, gula, minyak dan esen vanila dalam mangkuk besar. Campurkan tepung, baking soda, serbuk penaik, garam dan serbuk kayu manis. Gaulkan lobak merah dan kacang.  Tuang dalam dulang pembakar yang sudah digris / lapik kertas bakar (anggaran 9 x 13 inch)
  3. Bakar dalam 40-50 minit. Cucuk tengah kek dengan lidi, kalau masih lekat, bakar lagi sampai dah tak lekat.Bila dah masak biar sejuk sebelum letak frosting.
  4. Untuk buat frosting: Campurkan mentega, cream cheese, gula icing dan vanila dalam mangkuk sederhana. Pukul sampai  nampak smooth dan berkrim.  Hias kek dengan frosting dan boleh tabur lebihan kacang cincang atas kek.
~~~~~~~~~~~*~~~~~~~~~~~
Carrot contains beta-carotene yang akan dicerna menjadi vitamin A dalam tubuh manusia. Vitamin A baik untuk penglihatan, boleh elak rabun malam. Hai anak-anak....nak makan dalam bentuk asal memang tidaklah....dah jadi kek pun tanak makan....Takpe, kita cuba cara lain plak...
P/s: Hamba bagi 4 1/2 star out of 5 kat resepi diatas. Keknya sangat lembut dan sedap. Resepi frosting kena revise balik lar.....




No comments:

Post a Comment