Just a place for me to write whenever i feel like writing. Mainly about things and issues around me....and of course...my passions.


Monday, 24 March 2014

Umrah: Melihat manusia

Manusia ada pelbagai ragam. Berada di Masjid Nabawi dan Kota Suci Makkah sudah cukup untuk membuka mata tentang banyaknya ragam manusia. Mengadap Allah yang Esa ketika solat sahaja sudah berbeza ragamnya, ini pula dalam perkara-perkara lain. Cara angkat takbir, not sure orang dari mana tapi takbirnya tinggi dengan tangan dihadapan muka. Kedudukan tangan di atas pusat, ada yang tangan di atas dada, ada yang tangan lurus jer sampai sudah. Belum lagi waktu tahiyat....macam2 bentuk pergerakan jari. Orang Melayu pula bila duduk tahiyat akhir sedaya upaya nak duduk menyenget sedangkan ruang sangat sempit....Arab kat sebelah hangen jek. Pergerakan dalam solat, boleh dikatakan orang Melayu solatnya kemas, tak banyak gerak2. A lady next to me (somewhere from India) tengah2 solat betulkan lengan baju sebab terkeluar lengan. So many of them move a lot during solat, betulkan selendang nak jatuh, betulkan sejadah nak terbang. Belum bab dukung anak lagi. Hmmmm......I wonder camana orang Melayu nak solat kalau ada anak kecil...tak pernah buat dan tak pernah tengok. 


Tengok pula ragam dalam menutup aurat. To us following Imam Shafie, rambut sehelai pun aurat. Kaki pun aurat but to some of them exposing their feet is not wrong. People from Indian, Pakistan region belit kepala dengan selendang sahaja, on and off terkeluar leher and rambut. Boleh juga lihat pelbagai jenis tudung, telekung, jilbab, niqab, chador. My eyes get fixed on Indonesian punya sarung tangan yang ada flap menutup belakang tapak tangan.....wonder why they made it that way. Do they consider dorsum of hand as aurat?



Pakaian kaum lelaki tidak banyak berbeza, aurat mereka lebih mudah dijaga tetapi bila dalam ihram ramai juga yang terkeluar pusat dan lutut....yang terseksi sebab kain ihram nipis pun ada juga...(cepat2 tutup mata). Walaupun ihram semua putih jenis kain macam2...corak dan texture juga berbeza. Ada kain ihram moden sikit sebab ada butang (boleh eh?). I also came across "ihram exclusive" dalam butik Giordano. tapi tak kiralah jenis apapun kainnya, dari jauh semua nampak sama. Sesuai dgn tujuannya untuk meletakkan manusia sama taraf, tidak berbeza darjat. 


Dalam ramai-ramai manusia, my eyes sentiasa terpaku to a group of elderly ladies with tattoo on their face (I fancied tattoo and all sort of body decoration). I wonder where they're from and why they tattooed themselves. Tanya pakcik Google and he told me that those ladies are from Algeria. It was their tradition for a woman to have face tattoo. Face tattooing was actually a common tradition among women in the Middle Eastern and North Africa. The tradition is fading because of further understanding of the Islamic teaching. (hhmmmm.....it is highly likely that I'm gonna have a tattoo if Islam do not forbid it).

When I was there, I prefer to sit among different group of people, not fellow Malaysian. With some I can make conversation but most of the time I just watch and observe. Some communication was made with hand gesture and mimik muka. Antara bahasa badan:
 - tolak bahu sikit = nak lalu (most of the time diorang langgar jek, xde tolak2 bahu pun)
 - a gentle pat/stroke on the shoulder = thank you
 - hug = friendship, grateful (especially bila kongsikan sejadah, ambikkan air zam-zam)
 - gosok kepala dengan kedua tangan and kiss the hands ???? sampai sekarang tak tau kenapa that lady did that to me. I believe she is from Pakistan or somewhere around there base on her dressing. 
- a huge sincere smile = Hi! (I can't talk to you sebab tak paham satu habuk).


Sungguh manusia dijadikan berbeza-beza. Rata-rata orang akan bercerita, suku Arab orangnya kasar, ganas. Tidak dinafikan. Tubuh mereka besar, kalau orang kita terlanggar sikit mungkin tak rasa apa-apa tapi kalau mereka terlanggar kita mungkin dah rasa macam kena rempuh. Suara mereka kuat dan lantang, kena tegur sikit kita rasa macam kena tengking. Tapi jika difikir dalam-dalam, eloklah sifat mereka begitu. Mereka ditakdirkan Allah untuk menjaga Tanah Suci yang dikunjung berjuta manusia, kalau lemah lembut bersopan santun macam orang Melayu mungkin tak mampu nak jalankan amanah itu. Ada kelompok manusia yang kita boleh lihat sifat bersatu mereka. Kelompok yang kalau dalam tawaf buat formation keretapi, tangan bertaut antara satu sama lain, kuat, tidak dapat dilerai....yang suara mutawifnya bergema sekeliling Kaabah. Ada yang anggap mereka mengganggu tapi jika hati sudah sepenuhnya memikirkan Allah tiada apa yang akan mengganggu sebenarnya. 

Seronok memerhati manusia. Belajar serba sedikit sikap dan perlakuan mereka. Memerhati budaya dan bahasa. Menerima ketidaksamaan, kelebihan dan kekurangan. To us we're different but to Allah kita semua sama. Bolehkah kita kata yang berselendang rambut terkeluar tak sah solatnya. Bolehkan kita kata yang bertatu muka tak sah wuduknya. When they pray, they cried....sama banyak air mata dengan air mata kita, mungkin lebih. They pray to Allah, asking for His forgiveness and mercy and Allah heard them. Jadi siapa kita untuk menilai mereka? 


Firman Allah: 



3 comments:

  1. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Heavy Duty Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  2. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Chair For Cerebral Palsy Child

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  3. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Karma Travel Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete