Just a place for me to write whenever i feel like writing. Mainly about things and issues around me....and of course...my passions.


Monday, 22 October 2012

Convo through my lense.......

Last Saturday was my convocation day. It was my first sebab masa undergrad hamba tengah dalam pantang 2 minggu dan my son was admitted due to prolonged jaundice. Hubby pegi jugak amik jubah and kami bergambar kat studio jek....Khalish (my 1st son) was so small at that time....nak posing pun susah.


Proses memanik after fabric manipulation




Dah namapun 1st time nak convo...excited sungguh ler. Bukan main hajat nak jahit baju sendiri.....konon nak pakai kebaya nyonya tp target nak turun berat badan tak kesampaian......babai lar. Lagi seminggu nak convo baru start potong kain.....pastu nak memanik plak lagi.







Baju siap....

Hari Selasa masa kat opis badan rasa sejuk2 n tekak sakit + batuk2. Malam tu lelah start......abih lar....tak siap ler baju convo hamba. Pagi Rabu pg amik nebulizer kat klinik dapat MC 2 hari....so in the morning hamba tido sampai Zohor....in the afternoon, despite being groggy.....hamba hadap jugak mesin jahit tu n manage to siapkan baju....the next day jahit kain pulak. Punya ler siksa nak menyembat coz tangan ketar2 due to  side effect of salbutamol (ubat lelah). Alhamdulillah.......puas hati dapat jahit baju sendiri for my convo......













Khamis siap jahit baju, Jumaat pegi raptai.......and sangat bernasib baik sebab pergi.....dan sangat bernasib baik sebab my friends pergi check on our electronic card. UKM secretariat got our course speciality wrong.....abih semua diletak Sarjana Patologi Anatomik. Kecik hati ler kami2 yang belajar Patologi yang lain2 ni.....pastu bila kami komplen....they dare to suggest nak buang jer nama speciality and ask us to settle with our name with Sarjana Patologi jer. Sound like small matter but to those yg dah berhempas pulas study 4 tahun in respective specialities.....that less than 1 minute moment when they display our name is really a big thing......at least for me (dan Dr. Yuslina) pasal kami berdua hampir menjadi raksasa gorgon pada waktu itu. Disebabkan kami yg ada kat situ kenal and hafal speciality masing2....semuanya berjaya diperbetulkan......


Kakak-kakak pegi raptai konvo

Saturday morning bangun pukul 5.30 pagi......excited nak bersiap, hari ni kena conteng muka sket lar kan....biasa pg keja pucat lesi pun hamba don't care. Tentative program suruh berkumpul before 7.30 am but what do you expect.....7.30 am tu baru nak sampai pintu pagar UKM, 8.30 am pun blum masuk dewan lagi....takpe ler.....sekali seumur hidup jer kot....unless hamba gatai nak pg jd lecturer then convo ni macam amalan tahunan ler.....mak aiii....jenuh....



........membayangkan perasaan mereka duduk atas pentas lama2....tak bosan ker???


sesak nafas sebenornyer menunggu lama-lama........


Hiburan selingan......best suara budak nih.....


I'm next.....

yeahhh......dah dapat......

Fuhhhh......lamanya kena duduk dalam dewan baru boleh kuar. Pintu2 keliling dewan semua berkunci siap berantai bagai....nasib boleh kuar pergi toilet. Perut dah keroncong habih dah....jam 1 tengahari majlis tak abih lagi......nasib lar dalam kepala dah tau lepas ni Dr. Nordashima nak belanja lunch kat rumah dia......


Keluar dari dewan En Suami dah tunggu dengan jambangan bunga kesukaan hamba.......oh...sukanya....

Lepas kuar dewan mesti lar nak posing2.....tapi punya lar ramai orang sampai xleh dapat background kosong.....tibai jer lar.....




The above picture shows the faces dearest to me. They are my greatest support system. My sister in law and her family members literally had never say never to any favor asked. I have been outsourcing my sons to them from time to time sejak dari houseman sampai ler kehari konvo....heheheh. A great....great thanks to them.....



Kak Long Raihana.......

Raihana is my husband's niece.........a.k.a my photographer for today. Gambar2 dalam posting ni majority dia yang ambil.....macih Kak Long yer.....kesian pegang camera and lense berat2. Next year we will attend her convocation.......Master in Engineering tuh...!!!! Jgn ambik PhD tau.....nanti Mak Su kalah......(ader ker camtu...hehehehe)



My dearest En. Suami......thank you for your love and support.....


My backbones...........my strength.......my love.......



Unfortunately, my parents cannot join us due to health problem........it would be more joyful if theye're around........

Thank you to my sifoo.........Dr. Mohd Shah Mahmood to be kind enough pinjamkan super power lense and last minute tunjuk ajar camana nak amik gambor.....


Wihaaaa........dah abih convo!!!!!!!!

(not too young to pose baling2 topi)

3 comments:

  1. Tahniah dok...eh..dok pun mmg ada asma ke?
    apa2 pun...tahniah....

    ReplyDelete
  2. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Chair For Cerebral Palsy Child

    Keep Posting:)

    ReplyDelete
  3. Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.
    Ultra Lightweight Wheelchair

    Keep Posting:)

    ReplyDelete